dilluns, 30 de gener del 2012

EL CATALÀ I LES CURSES

Hola amics i amigues!!!!

Aprofitant la trempera que m'ha donat el resultat en la cursa d'ahir i que avui toca un merescut descans físic, m'he proposat conrear dos de les meues passions en aquests moments: LA LLENGUA CATALANA I LES CURSES(sobretot de muntanya). Aleshores la meua idea en aquest moment, és iniciar un xicotet estudi semàntic per traure totes les paraules o frases fetes del camp semàntic d'aquella disciplina.

 Ho faré sota el criteri que em dóna el coneixement dels quasi 3 anys corrent per les muntanyes ebrenques, relacionant amb tanta gent que compartim il·lusions, esforços i satisfaccions per fer el que més ens agrada fora de les nostres cases i a part de les nostres feines: còrrer per muntanya. És evident, que les Terres de l'ebre fiten amb territoris valencians, aragonesos i del Camp de Tarragona, per la qual cosa també podrem observar que la nostra llengua és un ens viu, que està en moviment, que és part de la nostra ànima com a poble i que gràcies a ella tenim el gust per trobar-nos amb persones i posar veu a sentiments al voltant de paisatges innombrables que donen a  les nostres estones un valor sense preu.

Bé, la tasca serà tan senzilla com que jo aprofitaré cada entrada en el bloc per introduir una o dues paraules(o frases fetes) i així de mica en mica aniré construint aquest gran compendi d'allò que ens uneix: EL CATALÀ PER LES MUNTANYES DE L'EBRE I EL PRIORAT. Ara mateix, amb aquesta, ja porte 5 entrades en el meu bloc per la qual cosa deixaré constància d'aquestes tantes paraules:

1) Crac(en català s'escriu sense k): Terminologia afectuosa amb que anomena qualsevol corredor a un altre, independentment de la posició en la que quede a la cursa; amb això es denota, que una vegada pasada la meta tots som iguals i que ja és una heroicitat haver passat aquesta.

2) Minimalista: Terminologia aplicada a algunes persones que corren les quals fan tot el possible per portar el mínim pes al damunt. Ja se sap, menys pes, més ràpid: així si en una ultra demanen una navalla p.ex. portar un cutter.

3) "La muntanya t'enganxarà!": Frase amb que algú que porta molt de temps engresca a un altre(com en el meu cas) que comença a còrrer curses de muntanya(i supose que altres disciplines muntanyeres). En el meu cas ho ha fet, ja que vaig còrrer dues mitjes maratons d'asfalt i al provar la muntanya...fins ara!

4) Corredoreta: Terminologia que s'usa per anomenar una cursa que sol ser bastant ràpida, ja que tot i haver-hi pujades, el ritme mitja es pot mantindre força baix. Poden ser curses com Falset, Ulldecona...

5) Estar fi: Frase feta amb que es qualifica a una persona que corre que ja s'ha posat en perfectes condicions amb entrenaments i tot el que calga i que ho demostra en competició.

Moltes gràcies i estic obert als vostres suggeriments lingüístics!!

1 comentari:

  1. Ep crac !!

    Gràcies per al iniciativa, ara finalment se com s'escriu correctament en català aquest mot que tant m'agrada per algun dels meus "coachees", com tu, Pere!

    Veig que estàs molt creatiu, la iniciativa de lligar curses i català en sembla una idea genial!

    Salut i kilometres Pere!!

    Potser pots afegir aquesta expressió que també fan servir molts corredors, ;-)

    ResponElimina